úterý 13. ledna 2015

LETECTVO TO MYSLÍ VÁŽNĚ


Na Nový rok 2 vydalo letectvo prohlášení, že v rámci své organizační struktury zakládá Oddělení pilotované kosmonautiky. KKP o tom již samozřejmě věděla a dělala všechno, aby to letectvu neprošlo. V KKP totiž měli obavy, že by se letectvo mohlo zmocnit pilotovaného kosmického programu a na KKP by zbyl jen nepilotovaný, jak se uvažovalo v unijním parlamentu. Situace se nakonec vyvinula neutrálně - letectvo si své oddělení ponechalo a KKP nebyla nijak omezena.

Zatímco se v KKP uvažovalo, jakým směrem se nyní vydat, letectvo finišovalo stavbu nosné rakety na tuhá paliva, která měla vynést raketový letoun X-1B těsně pod hranici kosmu...


42. den byl na startovní rampě vztyčen Urychlovací Raketový Stupeň na tuhá paliva a na něj byl posazen odlehčený letoun X-1B se zkušebním pilotem Jebediahem Kermanem. Podle plánu měl letoun vystoupat do výšky nejméně 60 kilometrů. Otázkou zůstávalo, jak si povede URS. Jebediah totiž doslova seděl na hromadě střelného prachu. Ukázalo se, že si stupeň nevedl dobře. Krátce po startu dosáhly podélné oscilace tak velkých hodnot, že se raketa překlopila a Jebediah se řítil téměř kolmo k zemi. Naštěstí Jebediah duchapřítomně zasáhl a oddělil URS od svého letounu. Potom ihned spustil nouzový program a jeho neovladatelný letoun dosedl na padácích nedaleko startovní rampy.




Konstruktéři provedli některé konstrukční změny a 65. den byl X-1B opět usazen na špici URS. Tentokrát fungoval urychlovací stupeň spolehlivě, přestože k mírným oscilacím také došlo, a dopravil X-1B do výšky 9 kilometrů. Tam Jebediah provedl překlopení letounu a zapnul vlastní raketové motory. Radost z dobře jdoucí mise však neměla dlouhého trvání, protože motory X-1B krátce po zážehu samovolně vypnuly. Letadlo se tak dostalo jen do výšky 17 kilometrů.


Dosavadní neúspěchy letectva nebrala KKP na lehkou váhu. Uvědomovala si, že až letectvo vychytá problémy, může v krátké době jeho pilot dosáhnout kosmického prostoru, třebaže by se jednalo „pouze“ o balistický skok. Aby KKP nepřišla o prestiž, vyhlásila program, jehož cílem mělo být dostat kerbonauta do kosmu. Program dostal jednoduchý, ale výstižný název „KDK – Kerbal Do Kosmu“.

Žádné komentáře:

Okomentovat