úterý 6. ledna 2015

KOLUMBUS


KKP nechtěla s družicí SAT-1 usnout na vavřínech a na konci roku započala s novým programem Kolumbus. Šlo o trojici satelitů s rozdílnými úkoly: Kolumbus A měl být vynesen na kerbinský orbit a provést zde radiologická měření, Kolumbus B měl provést co nejbližší průlet kolem Munu a poslední verze Kolumbus C měla provádět měření v meziplanetárním prostoru. Pro takto náročné cíle však byla zapotřebí především nová nosná raketa, protože stávající R-2 byla víceméně improvizací a měla malou nosnost. Von Kerman a jeho tým se snažil „er dvojku“ přepracovat a zvětšit, ale narážel na stále nové problémy, což jeho práci neúměrně zpožďovalo. Konkurenční tým vedený Sergejem Kermanovem však dokázal postavit zcela novou raketu a nabídl ji pro využití k programu Kolumbus.


Nosná raketa dostala název R-3. Během zkušebního letu explodovala, ale Kermanov tvrdil, že všechny problémy dokázal odstranit. KKP tedy souhlasila, že druhý start rakety již bude se satelitem na palubě. V noci 376. dne byla R-3 připravena ke startu, na její špici seděl satelit Kolumbus A1. Start proběhl bez obtíží, stejně tak odpojení prvního stupně. Následoval rizikový manévr: Druhý stupeň vypnul svůj jediný motor a znovu ho zapnul až v apoapsidě kerbinského orbitu. Zážeh proběhl opět v pořádku a satelit tak byl usazen na kruhové orbitě (přibližně) 93x93 kilometrů. Poté se druhý stupeň od satelitu odpojil a bylo s ním ztraceno spojení. Kolumbus A1 byl oživen a k úlevě veškerého personálu KKP začal fungovat. Mise tak skončila naprostým úspěchem!




Nyní měla následovat složitější mise varianty B, tedy pokusit se proletět kolem Munu. Inženýři vypočítali, že pokud zůstane satelit stejně lehký jako varianta A, dokáže urychlit družici druhý stupeň „er trojky“ bez dalších úprav. Taková podmínka byla splněna už ze začátku, protože všechny tři varianty družice měly stejnou hmotnost a byly maximálně unifikované.

Třetí exepmlář rakety R-3 byl připraven o deset dní později. Start mise Kolumbus B1 byl úspěšný, nosič se choval normálně a separace prvního stupně také proběhla bez problémů. Druhý stupeň dosáhl apoapsidy 90 kilometrů a poté zakulatil orbit. Následovalo další spuštění motoru, které sondu urychlilo až k Munu. Při výpočtu se bohužel stala chyba a dráha družice se, jak brzy zjistili řídící mise, protínala přímo s Munem. Bylo tedy jasné, že sonda narazí do měsíce, což se po 4 hodinách a osmi minutách také stalo...


Když byl po čtrnácti dnech vyroben další satelit a zkompletována další raketa R-3, mohlo se přistoupit k dalšímu pokusu o průlet kolem Munu. Mise s názvem Kolumbus B2 měla stejný profil jako předešlá, jen byl věnován dvojnásobný čas ke kontrole výsledné trajektorie družice na cestě k Munu. Tentokrát všechno proběhlo naprosto bez jediné chybičky. Sonda Kolumbus B2 minula Mun ve vzdálenosti 1000 kilometrů a pořídila několik fotografií. Stejně tak provedla vědecké měření. O pár hodin později se sonda dostala na solární orbit a po dvaceti dnech už byl signál telemetrie tak slabý, že se sondou bylo přerušeno spojení.





Úspěch mise B2 nakonec vedl k tomu, že plánovaná varianta C byla zrušena. Kolumbus B2 totiž pracoval nad očekávání dobře a dokázal na Kerbin odvysílat veškeré naměřené údaje. Kolumbus C by tak nejspíše nepřinesl žádné další poznatky navíc.


Žádné komentáře:

Okomentovat