sobota 21. března 2015

HORIZONT II


242. den startoval Ronzer Kerman ke své misi H-7, jejímž cílem bylo spojení se stanicí Horizont. Spojení proběhlo naprosto v pořádku, tentokrát se navíc podařilo zadokovat kosmpolán i stanici v jedné rovině. Ronzer měl za úkol vyměnit kazety s filmem, což provedl a vložil místo nich nové. Také nainstaloval do přihrádky experiment „Oáza“, což byla skleněná nádoba se semeny různých rostlin. Díky tomu mohli vědci zkoumat jejich růst v beztížném stavu. Ronzer se nakonec na stanici zdržel čtyři dny a poté se vrátil zpět na Kerbin. Následující mise H-9 byla stanovena na 296. den.



262. den odstartovala mise H-8. Sheplin Kerman pilotoval X-2 Delta, který se měl přiblížit k satelitu KOMSAT 4 a během výstupu do kosmu z něho měl Sheplin vyjmout datové kazety a provést prohlídku satelitu. Pokud by mise šla podle plánu, srovnalo by letectvo s KKP krok co se týče provedení výstupu do kosmu.

První přiblížení k satelitu muselo být přerušeno, protože kvůli menšímu zpoždění při výpočtech vlétl KOMSAT do neosvětlené poloviny oběžné dráhy. V takových podmínkách se úkol nedal splnit, takže Sheplin počkal až zase vyjde slunce a provedl druhý pokus. Napodruhé již všechno vyšlo a Sheplin zaparkoval svoji Deltu 10 metrů od satelitu.


Automatický orientační systém zajišťoval neustálé natočení přídě k satelitu. Sheplin odpojil hadice klimatizačního systému od svého skafandru, nasadil si přilbu a zatáhl za páku ventilu. Zakrátko se rozsvítilo zelené světlo.
„Dekomprese hotová,“ oznámil Sheplin do rádia. Pak položil ruku na madlo kabiny.
„Vypadá to dobře, máš zelenou!“ ohlásilo řízení mise.
Sheplin se zhluboka nadechl a pevně zatáhl za madlo. Překryt kabiny se vyklopil a do kokpitu pronikly ostré sluneční paprsky. Pilot odepnul pás, který ho přidržoval k sedačce. Teď už se zbývalo jen odrazit...


Sheplin byl sice prakticky založený, ale pohled na Kerbin z výšky 100 kilometrů mu vzal všechna slova. Přistihl se, jak s idiotským úsměvem zírá na klenot pod sebou. Nicméně práce rozhodně nečekala, takže se velmi opatrně vydal k satelitu. Proceduru znal samozřejmě nazpaměť, takže mu šla od ruky – povolit dva šrouby, odklopit krytku, páčkou odjistit a vyjmout dvě kazety s nahranými daty. Místo nich založil dvě nové a ostatní práci provedl v opačném pořadí. Pak ještě vizuálně zkontroloval antény a celkový stav družice.


Inspekce satelitu se zdařila a protože proběhla bez nejmenších potíží, provedl Sheplin ještě na závěr své mise čtyři snímkovací oblety Kerbinu. Pak bezpečně přistál. Další satelit měl být navštíven během mise H-10 322. den.


Pozemní sledovací středisko 285. den zaznamenalo ztrátu kontaktu se satelitem KOMSAT 2. Spojení se nedařilo obnovit a když byl 290. den zaznamenán rozpad neznámého tělesa v atmosféře, bylo letectvu jasné, že o satelit přišlo.

296. den byla na odpalovací rampě vztyčena raketa Vulkan s kosmickýcm letounem X-2 Delta, za jehož kniplem seděl Obden Kerman. Za úkol měl doletět na stanici Horizont a vyměnit další sadu fotografických filmů. K tomu ještě překontrolovat experimenty na palubě a provést kontrolu teleskopu. Při startu byly navzdory předchozím úpravám nosné rakety znovu zaznamenány podélné oscilace. Ale samotný start, ani let na orbitu to nijak neohrozilo a Obden se tak mohl pustit do pronásledování stanice.

Když ji po několika obletech dohnal, zahájil proceduru dokování. Bohužel se kontrolka dokovacího portu rozsvítila červeně a ne zeleně, přestože se aerodynamický kryt v pořádku odklopil. Obden na radu pozemního střediska zkusil přesto zadokovat, v naději že se snad jedná jen o poruchu signalizace. X-2 se stanice dotkla, ale bzepečnostní západky v dokovacím portu nezaklaply. Rozladěný Obden tak musel misi zrušit a vrátit se na Kerbin.


Špatné zprávy se nevyhnuly ani agentuře KKP. Všechny pokusy o restart systémů Munochodu dopadly špatně a vozík tak sice vysílal a přijímal radiové signály, ale nefungoval. KKP se tak rozhodla misi Muna 3 oficiálně zrušit...

308. den se na zkušebním polygonu agentury KKP poprvé zažehla skupina motorů prvního stupně nové nosné rakety.


318. den byl stanoven jako druhý pokus předchozí neúspěšné misi ke stanici. Pilotem Delty během mise H-9A byl znovu Obden a jeho úkoly se od předchozích nijak nelišily. Start i na druhý pokus vyšel a všichni teď doufali, že bude opravený dokovací mechanismus fungovat. Bohužel se stal jiný problém a sice že Obden nezvládl přiblížení ke stanici a při pokusu to napravit vyplýtval příliš velké množství monopropelantu. Mise tak musela být znovu zrušena a Obden byl zakrátko přesunut do záložní skupiny kerbonautů (měl už jeden škraloup, když při misi H-6 musel nouzově přistát na záložní letištní ploše...). Kvůli potřebným přípravám na další misi byl třetí pokus spojit se se stanicí odložen až na 350. den v rámci mise H-9B.

322. den tak proběhla mise H-10, naprosto podle plánu. V kokpitu Delty seděl Ronzer Kerman. Cíl mise: inspekce satelitu KOMSAT 3. Výsledek mise: Naprostý úspěch. Při návštěve dalšího satelitu 382. den se již měla Delta dostat k novému stroji, náhradě za KOMSAT 2.

350. den nadešel třetí pokus doletět ke stanici Horizon. V kosmoplánu Delta seděl zkušený pilot Sheplin Kerman, který měl na stanici zůstat celých 10 dní, protože se kvůli předchozím neúspěšným pokusům nahromadila práce. Stíhání stanice dopadlo úspěšně a zbývalo už „jen“ zadokovat. Vše nakonec fungovalo podle plánu a X-2 se se stanicí v pořádku spojila.


První práce se týkala experimentu „Oáza“. Sheplin musel nainstalovat novou nádobu, protože předchozí rostliny uhynuly (měly být vyzvednuty mnohem dřív). Dále musel vyjít do volného prostoru a zkontrolovat solární panely a radarové antény. Naposledy přelezl po žebříku až k vnějšímu konci teleskopu a překontroloval čočku a mechanismus zavírání ochranného krytu. Jako poslední vyměnil kazety s filmem uvnitř stanice a pomalu se chystal domů.





Po deseti plánovaných dnech na orbitě se Sheplin se svou Deltou odpoutal a zamířil zpět na Kerbin. Následující mise ke stanici H-12, byla naplánovaná na 410. den.


Žádné komentáře:

Okomentovat