pondělí 14. září 2015

ZÁVĚR 3. ROKU


361. den odstartovala na orbitu loď Pegas v rámci mise Pegas 10. Na palubě lodi byl veterán Jebediah, který ale poprvé letěl s KKP a zelenáč Billy-Bobski (člen nové skupiny kerbonautů – Billy-Bobski, Bob Kerman, Cammon Kerman). Jejich mise měla ověřit některé manévry, které bude nutné vykonat při budoucím letu na Mun.

Po dlouhé době tak na odpalovací rampě zaburácel motor nosné rakety R-4 Moho. Pegas se s její pomocí dostal v pořádku na 120 kilometrů vysoký orbit, kde posádka prováděla manévrování (kvůli tomu zůstával stále připojený druhý stupeň nosné rakety) a několik lékařských experimentů – například zkoušení nového typu balení jídla uzpůsobeného pro nulovou gravitaci.


Posádka také pořídila barevnou fotografii polokoule Kerbinu, kde byl velmi dobře vidět světelný přechod v atmosféři při západu slunce. Po čtyřech dnech na orbitě posádka odpojila raketový stupeň a zahájila sestup zpět na Kerbin. Přistání se podařilo do oceánu, nedaleko jednoho z několika ostrovů, odkud si pro Jeba a Billyho přiletěl vrtulník.




378. den byl na oběžnou dráhu vynesen nový satelit letectva KombiSAT. Jednak šlo o náhradu ztraceného satelitu KOMSAT 2 a pak také o rozšíření snímkovacích kapacit. Satelit měl totiž nejen zajišťovat komunikaci jako jeho předchůdce, ale také měl provádět fotografické snímkování a to na polární orbitě. Vynesen byl samozřejmě raketou Vulkan a netrpělivě čekal návštěvu kosmoplánu Delta – mělo jít o přezkoušení dokovací sekvence, neboť satelit měl dokovací port.


382. den nadešla chvíle pro misi H-11, během které se mělo provést řízené dokování kosmoplánu Delta se satelitem KombiSAT. V kokpitu Delty seděl veterán Sheplin a tentokrát musel svůj stroj navést na polární orbitu. Vynesení do kosmu samozřejmě zajišťovala raketa Vulkan. Start i dosažení orbity proběhlo normálně, problémy se projevily až na orbitě. Technici zodpovědní za raketový nosič nějakým nedopatřením vypustili Vulkan proti směru rotace satelitu a Delta tak letěla přímo proti němu. Spojení bylo samozřejmě nemožné, protože by se Delta musela na orbitě otočit do protisměru. Sheplin tedy musel přistát a viníci byli neprodleně přeřazeni do armádního skladu použitých ponožek.


Tato blamáž byla před veřejností utajena a rozpis misí byl tedy opět změněn. Nejprve měla proběhnout plánovaná mise ke stanici H-12 a až potom druhý pokus spojit se se satelitem, H-11A. Jenže věci nešly tak hladce, vyrobit další raketu Vulkan by se nestihlo v potřebném čase, takže inspekce satelitu KombiSAT byla odvolána a mise H-11A prozatím zrušena.

Zato mise H-12 odstartovala 410. den přesně podle plánu. Ronzer Kerman měl za úkol doletět na stanici Horizont a provést zde drobnou údržbu a vyzvednout experimenty, které tam zanechal Sheplin. Stíhání stanice se podařilo a dokování provedl Ronzer přímo dokonale. Nic nebránilo navštívit stanici a vyzvednout kazety s filmem. Pak Ronzer opatrně vymontoval box s rostlinami (experiment Oáza) a dal místo něho box s mravenci. Potom na stanici pobyl dva dny, během nichž prováděl pozorování Kerbinu a zapisoval údaje z palubních přístrojů.



Nakonec vylezl ven a zkontroloval teleskop stanice zblízka. Poté, co provedl zběžnou kontrolu stanice zvenku, přešel i s experimenty zpět do kokpitu své Delty. Odrazil od stanice a naprosto rutinně se vrátil zpět na Kerbin. Datum další mise ke stanici bylo stanoveno na 34. den dalšího roku.





 
422. den byla na startovní rampě zkompletována nová nosná raketa agentury KKP. Nosič dostal název R-5 Eve (podle druhé planety sluneční soustavy, předchozí R-4 měla název Moho, podle první planety). Zatím probíhaly pouze statické testy odpočítávání a zkušební tankování, jakož i zkoušky palubní elektroniky.


Starty 3. roku: Raketa R-3 (KKP) – 5 startů, všechny úspěšné (náklad Cílová Tělesa pro mise Pegas 6 a 7, sondy Muna 1-3); raketa R-4 (KKP) – 8 startů, 1 neúspěšný (náklad lodě Pegas 3-10); raketa URS (letectvo) – 2 starty, oba úspěšné (náklad prototypy X-2); raketa Vulkan (letectvo) – 13 startů, všechny úspěšné (náklad letouny X-2 Delta, stanice Horizont a družice KombiSAT)

Žádné komentáře:

Okomentovat