úterý 10. prosince 2013

Munární základna 3

NARAZILI JSME NA KETHAN

 Po pár hodinách, když začalo svítat, dorazila na stanici dvojice Bob a Lendon.
„Fuj, tady je ale smrad!“ prohlásil Bob, když si sundal helmu.
„Je tu smrádek, ale teplo,“ řekl Jebediah.
Bob si vzpomněl na trénink v extrémních podmínkách před lety na pólu. Taky tam měli smrádek, ale teplo. Brzy jeho čich otupěl a zvykl si.

Setkání pochopitelně potřebovalo oslavit. Za palubních zásob si vystrojili slavnostní oběd a Lendon se dokonce vytasil s flaškou šampusu Kosmičeskoje igristoje. Dotyčný lahev vykázal jako náhradní zásobník kyslíku, takže o tom nikdo v KKC nevěděl a chlapci tak mohli být v klidu. Jeb jako velitel pochopitelně dohlédl (s neuvěřitelným sebeovládáním) na to, aby se nikdo neopil a v lahvi tak zbyla ještě polovina obsahu, akorát na uvítání příští posádky.


Kompletní posádka stanice musela provádět sérii experimentů. Za tím účelem sloužil velký kontejner na vědecké přístroje umístěný na levé straně stanice. K povinnostem posádky patřilo pravidelné měření teploty, sběr a analýza vzorků a další experimenty, jako třeba pěstování rostlin.

MISE APOLLO 14

Mezitím na Kerbinu dopracovávalo KKC harmonogram nadcházející přelomové mise Apollo 14. Spolu s Gusnym Kermanem se totiž na povrch Munu dostane i první opravdový vědec, geolog a specialista na kethan, Nelsy Kerman. Ten ani na vteřinu neváhal a přijal nabídku KKC. Když jeho manželka dostala od KKC ujištění, že se Nelsy určitě vrátí dřív, než nastane její porod, pustila ho na výlet.


Technici a konstruktéři zvládli v enormně krátkém čase zkonstruovat přístroje, které s sebou Gusny a Nelsy přivezou. Munární modul byl osazen kethanovým detektorem a geologickou soupravou. Za hlavní hvězdu byl Experimentální kethanový extraktor, což byla vrtačka, speciální nádrže na kethan a konvertor kethanu na palivo. To celé posazené na osvědčený raketový stupeň, který se používal pro dopravu sond programu Muna, jako spodní část Munárních modulů a jako zadní část servisního úseku lodí Apollo. Recyklace především.


Oproti předcházející praxi byl start lodi Apollo s Munárním modulem i start Experimentálního extraktoru zahrnut do jedné mise. Všechny náklady vynášela jako vždy raketa Saturn. Na orbitě došlo ke spojení Apolla a Munárního modulu a s Extraktorem v zádech se loď vydala na cestu k Munu.

Nelsy zachycen Robinem při přechodu do Munárního modulu
  
„Brzdný zážeh!“ oznámil Gusny, když motor spustil.
„Rozumím,“ odpověděl Capcom v KKC.
Nelsy si všiml, že se Gusny po chvíli zamračil.
„KKC, vypadá to, že motor pracoval moc krátce. Můžete to potvrdit?“ zeptal se Gusny.
„Bohužel, o jedenáct sekund,“ odvětilo stroze KKC.
„Takže...?“ obrátil se Nelsy na velitele.
„Takže přistaneme dál od stanice. Zkusím to vzít ručně a uvidíme, kam tu plechovku posadím.“


Chybou automatického systému skutečně minuli místo přistání. Původně měl modul dosednout do 500 metrů od stanice, ale takhle byl modul tzv. „delší“ a to o 2800 metrů. Gusny popadl joystick a zapnul ruční řízení. Nelsy mu dával aktuální informace z přístrojů. Pracoval jako profík.

  
Gusnymu se podařilo modul zkrotit, ale přesto nebylo přistání právě ideální. Modul minul stanici a dosedl na povrch za hřebenem, přibližně 1 kilometr od stanice. Oba objekty tak neměly vizuální kontakt. Přistávací nohy se navíc až příliš zabořily do regolitu a modulem to pořádně otřáslo – to se dotkla povrchu tryska a rozsvítila se kontrolka závada motoru. Nelsy si pořádně oddechl, konečně byli na pevné zemi, i když nebylo přistání úplně v pořádku.

Po krátkém uvítání od osádky stanice, nezbylo než čekat na přistání Extraktoru. Ten dosedl 160 metrů od modulu. Nyní mohla začít práce. Gusny s Nelsym museli nejdříve prohlédnout motor a potom Extraktor. Kolem modulu se všude povalovaly utržené šrouby, což už ledacos napovídalo. Kousek za modulem ležel převrácený motor.


„KKC, tady Gusny,“ hlásil se kerbonaut, „Náš modul už zpátky nepoletí...“
„Motor nefunguje?“
„Tak trochu,“ řekl Gusny, zatímco sbíral trosky.
„Moduly předchozích posádek jsou pořád bezvadně funkční, žádný strach,“ uklidňovalo je KKC.
Kousek od stanice byly skutečně dva přistávací moduly, které sem dopravily posádky z misí Apollo 12 a 13. Oba mohly bez problému dosáhnout orbity a spojit se s lodí.

Poté, co bylo jasné, jak se věci mají, se Gusny s Nelsym vydali obhlédnout Extraktor. Ten byl naštěstí zcela v pořádku, takže se po testu palubního počítače mohlo přistoupit k experimentu. Nelsy vylezl po žebříku k ovladači a zapnul sekvenci. Z boku se vysunula vrtačka a zanořila se do země. Za pár okamžiků už v KKC propukl jásot – nádrže na kethan se začaly plnit!


Než se vyčerpaly baterie, vytěžil Extraktor 462 litrů kethanu. Mezitím co Nelsy odebíral vzorky a v místnosti řízení misí na Kerbinu se ještě potřásalo rukama, v budově opodál se už scházeli konstruktéři, aby pracovali na návrhu munární těžební základny...

Žádné komentáře:

Okomentovat