pátek 6. prosince 2013

Munární základna 2

PŘÍJEZD BOBA A LENDONA, POPRASK V KKC

Po pár dnech dosedl na povrch Munu, asi 3 km od stanice, modul s Bobem a Lendonem. Ti dorazili v rámci mise Apollo 13 a měli doplnit stávající posádku stanice. Přistáli v noci a vzhledem ke stavu pojízdného modulu museli počkat na světlo. Jet za tmy by bylo příliš riskantní. Obě posádky si spolu alespoň popovídaly rádiem.


 
Mezitím se na Kerbinu strhl poprask. Vědci zanalyzovali vzorky z předchozích misí Apollo a odvysílané údaje z munární stanice a zjistili, že se v munárním regolitu skrývá kethan. Tato na Kerbinu vzácná látka by se mohla na Munu nacházet v mnohem větším množství.

Díky tomuto objevu se KKC rozhodlo modifikovat harmonogram provozu munární stanice. Na Mun musí být co nejdříve odeslán prototyp vědeckého přístroje, který by dokázal ložiska kethanu objevit přímo v terénu. Jelikož vědci měli pochopitelně zkušenosti s kethanem na Kerbinu, mohli využít stávající technologii. 



Pro munární misi se použilo to, co bylo po ruce – už trochu obstarožní záložní munochod pro misi Muna 4. Byl mírně modifikován a neprodleně vyslán na Mun, do blízkosti stanice.

Přistání proběhlo v pořádku a munochod sklouzl z dopravního stupně na povrch. Z KKC byl zapnut senzor na detekci kethanu a povel k automatickému průzkumu. Vozítko projelo trasu 1,5 kilometru od místa přistání směrem ke stanici a skutečně po několika minutách objevilo ložisko kethanu. To se nacházelo na rozsáhlé ploše, v okolí, i přímo pod stanicí.

Munochod dojel až ke stanici, kde jej osobně prohlédl Jebediah a setřel prach z jeho solárních panelů (vozítko se při cestě dvakrát převrátilo a hodně se zamazalo).


V Kerbinském Kosmickém Centru okamžitě vznikl tým určený ke zkoumání využitelnosti a zpracování kethanu na Munu. Ten připravil sadu experimentů pro kerbonauty na stanici, ale neustále tlačil na vedení KKC, aby poslal skutečného vědce - geologa - přímo na Mun. To s sebou samozřejmě neslo komplikace. Stanice už neměla kapacitu na ubytování dalšího kerbonauta a stávající posádku nešlo jen tak omezit.

Řešení se našlo poměrně jednoduše. Následující mise proběhne jako ty předchozí, až na to, že posádka bude muset žít v přistávácím modulu a kerbonauti se budou na stanici střídat. Jak řekl šéf výzkumného kethanového týmu: "Výlet na Mun za peníze daňových poplatníku za trochu toho nepohodlí stojí."

Žádné komentáře:

Okomentovat