pátek 27. května 2016

POSLEDNÍ SBOHEM MUNU


255. den nadešla zcela poslední munární mise programu Orion. Kerbonauti Valentina, Henkin a Neilnard měli rozporuplné pocity. Těšili se na Mun, velmi je zajímalo, jak je to s oním záhadným obloukem, který zaznamenala jedna z předchozích misí, ale zároveň je tížil fakt, že už další mise na Mun nebudou...

„Er pětka“ zvládla svůj úkol na jedničku a dopravila loď Orion 14 do kosmu. Transfer na munární orbit se podařil také v pořádku a posádka každou hodinou mohla vidět, jak se Mun přibližuje. Když už vyplňoval skoro celé průzory, byl čas na brzdný zážeh. Automatika jej provedla naprosto špičkově.



„Souřadnice sedí,“ oznámila nadšeně Valentina.
Orion se opravdu snášel na zadané místo. Všem se sice hodně povytáhlo obočí, když viděli jak se blíží ostrý sráz, ale minuli jej v dostatečné vzdálenosti. Loď nakonec měkce dosedla na rovném povrchu, asi kilometr od oblouku.


„Máme kontakt,“ zahlásil Neilnard a okamžitě se vykláněl z průzoru, v naději že zahlédne oblouk. Cíl jejich mise však nebyl z kabiny vidět
Valentina vylezla ven a zjistila, že má skvělý výhled. Hluboko pod sebou, asi 11 kilometrů daleko, byla vidět munární stanice mise Kopernikus. Odtamtud si právě kerbonauti z mise Orion 11 oblouku poprvé všimli. Valentina byla tenkrát jedním z nich.


Když dorazili k oblouku, zmocnila se jich bázeň. Nepřirozený útvar se tyčil do výšky a kvůli tomu, že slunce už stálo poměrně nízko, vypadal ve stínu ještě hrozivěji. Museli se však pustit do práce – pořídit fotografie, odebrat vzorky...



Na první pohled se zdálo, že materiál oblouku je stejný, jako ten, který tvořil všudypřítomné balvany. Jenže všem stále hlodala v hlavě myšlenka, že něco takového nemohlo vzniknout přirozenou cestou. A ještě na takovém místě. Nelnardovi bylo jasné, že na Kerbinu to spustí další ufo mánii. Pečlivou prohlídkou okolí se však už nepodařilo zjistit nic neobvyklého.


Ke konci mise vztyčili kerbonauti u oblouku vlajku. Každý z nich si přitom přál, aby se na místo ještě někdy mohli vrátit. Tajemný oblouk lákal.


Čas na celou misi byl omezený. Po návratu k lodi se trojice kerbonautů naposledy vyfotila. To už slunce pomalu zapadalo. Každý si v duchu řekl něco pro sebe, poslední slova na Munu pronesla Valentina:
„Objevili jsme tento svět a teď se s ním loučíme. Ale ne na dlouho. Věřím, že Mun se stal pro kerbaly odrazovým můstkem dál do vesmíru a ke hvězdám. Proto se sem vrátíme. Nyní opouštíme Mun a tento tajemný oblouk, jak jsme ho našli - v míru a pokoji.“



Pak nasedla do lodi i ona a spustila startovací sekvenci. Orion 14 se vznesl z munárního povrchu a zamířil domů, na Kerbin. Návrat byl poklidný, přistání se podařilo také v pořádku. Hladkým dosednutím na náhorní plošinu tak po čtyřech dnech a jedné hodině skončila dosud na nějakou dobu poslední munární mise... Mise na Minmus však už byly za rohem.



Žádné komentáře:

Okomentovat