sobota 7. června 2014

Základna Selena 1

ZAČÍNÁME


Výstavba těžebního střediska pokračovala s pozměněným harmonogramem. K obytnému modulu byl po úspěšném přistání připojen servisní modul a celá základna byla poté oživena. Vše proběhlo naprosto v pořádku a nic tak nebránilo vyslání historicky první posádky. Pro tento úkol byli vybraní kerbonauti, kteří již měli zkušenosti s pobytem na Munu – Bill, Ansby a Franklin. Bill Kerman se účastnil mise Antares 1, Antares 2, Apollo 4 Test, OrLab 2 a Apollo 15. Ansby byl členem misí Antares 3, Apollo 2 Test, Apollo 5 a Apollo 12. Franklin měl za sebou mise Apollo 5 (druhý kerbal na Munu) a OrLab 1.



Pro dopravu k základně byl použit upravený exemplář lodě Apollo. Loď dostala vysunovací žebřík, sadu světlometů pro osvětlení místa přistání a vysunovací podvozek. Takto modifikován byl jen jeden kus, protože další posádky budou přistávat úplně jiným způsobem.


 
Let proběhl naprosto bez problémů, až během přistání se objevil zádrhel. Automatika nesprávně provedla brzdný zážeh a Apollo tak dosedlo více než kilometr od základny. Nedalo se nic dělat, Bill s Ansbym a Franklinem museli po svých.




Na základně se jim ještě naskytl „za odměnu“ pohled na zatmění Kerbolu. Po zběžné kontrole modulů se mohla trojice prvních obyvatel nastěhovat.

Bill fotografuje posádku

MEZITÍM

Mise Orlab 3 se chýlí ke konci...

„Všichni připraveni na odpojení od stanice,“ ohlásil velitel Robin pozemní kontrole, když byli všichni usazeni v křeslech a Apollo bylo přepnuto na vlastní zdroj energie.
„Dobrá, můžete pokračovat,“ řekl capcom v KKC.
Robin stiskl tlačítko a stykovací uzel se rozpojil. Automatika pak krátkým zážehem manévrovacích trysek vzdálila Apollo pár metrů od stanice.
„Odpojení v pořádku,“ nahlásil Dongee.
KKC to potvrdilo a dalo povolení k odpoutání od stanice a zahájení sestupového manévru. Robin tedy stiskl příslušný knoflík a loď se začala natáčet.


Následující události se staly během pouhých několika sekund. Automatický systém nepočítal s tím, že je tentokrát Apollo delší o stále připojený třetí stupeň nosiče a nasměroval jej přímo proti stanici. Dongee si toho všiml a zatáhl za páku tahu trysek, v naději, že se loď dostane rychle pryč, zatímco velitel Robin mačkal tlačítko pro přerušení manévru. Alan si jen uvědomil, že narazí a zaskočil mu sendvič v krku.

Náraz byl silný a odmrštil od sebe oba objekty. Kolem lodě se objevily trosky ze stanice...


Z tiskového prohlášení:

„...nehoda naštěstí nezpůsobila žádné zranění posádce. Poškozen byl jen třetí stupeň nosiče, systémy nutné pro návrat na Kerbin zůstaly nepoškozené a posádka bez problému přistála včera v poledne. Se stanicí je to horší. Podařilo se nám ji sice dálkově stabilizovat a nezjistili jsme porušení integrity přetlakových částí, ale ztratila jeden solární panel a vážně byl poškozen tankovací systém, takže stanice už nemůže doplňovat palivo na orbitě.“

Tato nehoda měla přímý dopad také na rozbíhající se projekt Selena, protože původní harmonogram počítal s využitím orbitální laboratoře OrLab, jako palivové stanice. Bylo třeba najít jiné řešení. Jeden z týmů techniků navrhl použít přebytečné velkokapacitní nádrže a postavit z nich stanici přímo na orbitě Munu. Palivo by se skladovalo přímo tam a stanice by mohla zároveň plnit funkci kosmického přístavu. Podobnou variantu KKC již zvažovalo dříve, ale ta neprošla. Ovšem nyní dostala zelenou (muselo se však snížit nákladné financování průzkumné mise na Eve).


Žádné komentáře:

Okomentovat